معاملات فردایی طلا یعنی چه؟ معاملات فردایی یکی از انواع استراتژیهای سرمایهگذاری در بازارهای مالی هستند که نقش مهمی در تعیین دینامیکهای بازار طلا دارند. با توجه به نگرانیهای بسیاری از افراد در مورد وضعیت بازار طلا و ارز، این نوع معاملات و اقدامات بانک مرکزی درباره آن، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است.
اگر شما نیز میخواهید در بازارهای مالی طلا و ارز سرمایهگذاری کنید، بهتر است با انواع معاملات در این بازار آشنایی داشته باشید تا در صورت وجود موانع قانونی، نحوه سرمایهگذاری در معاملات خود را تغییر دهید.
ما در این مقاله به بررسی مفهوم معاملات فردایی، فرایند انجام و حکم شرعی و قانونی این نوع معاملات میپردازیم؛ پس تا انتهای مقاله معاملات طلای فردایی با ما همراه باشید.
معاملات فردایی طلا چیست؟
معاملات فردایی در طلا به معاملاتی گفته میشوند که قراردادهای خرید و فروش مربوط به آنها، با توافق بر روی قیمت روز جاری تعیین میشوند؛ ولی تحویل کالا و تسویه مالی آن در روز کاری بعد انجام خواهد شد.
سود و ضرر افراد نیز در همین تفاوت قیمت، از روز تعیین معامله تا فردای معامله است. اگر پیشبینی و تحلیل قیمت طلا درست باشد، معامله آنها سود کرده و اگر غلط باشد، معامله در ضرر خواهد بود.
این نوع معاملات در بازار طلا باعث میشوند تا فعالان بازار با پیشبینی تغییرات قیمت طلا، از نوسانات مربوط به آن بهرهبرداری کرده و یا این که ریسکهای تغییرات قیمتی را کاهش دهند.
تفاوت اصلی معاملات فردایی با معاملات نقدی و معاملات آتی در زمان تسویه حساب آن است. به این صورت که تسویه حساب در معاملات فردایی در روز بعد انجام میشود؛ اما در معاملات نقدی، تسویه حساب در همان لحظه و بعد از خرید و در معاملات آتی نیز تسویه در آیندهای دورتر انجام خواهد شد.
فرایند انجام معاملات فردایی طلا
در معاملات طلا و سکه فردایی، گروهی از افراد معتبر که به هم اعتماد دارند، در پایان روز کاری و پس از تحلیل و پیشبینی قیمت طلا و سکه، در روز بعد آن را معامله میکنند. این نوع از معاملات به دلیل اینکه به صورت غیر رسمی انجام میشوند، پس از پایان ساعات کاری و از ساعت دو ظهر به بعد انجام خواهند شد.
در این گروه، شخصی به عنوان سرپرست مشخص میشود. وظیفه این سرگروه یا سرپرست، تضمین معاملات است. این شخص در واقع مطابق با پیشبینی و تحلیل خود، طلا را خریداری کرده و به عنوان ضمانت یک چک دریافت میکند تا در صورت اشتباه در پیشبینی وی، آن چک به عنوان تاوان یا غرامت به فروشنده پرداخت شود.
به عنوان مثال اگر مقدار تفاوت در قیمت سکه فردایی یا طلای آب شده بر اساس تحلیلهای خریدار یک میلیون باشد، چکی که به عنوان ضمانت به سرپرست داده میشود، باید از این مقدار بالاتر باشد. اگر شخصی چک غرامت را پرداخت نکند، در این صورت آن فرد از گروه اخراج خواهد شد.
حکم شرعی معاملات فردایی طلا
با توجه به شبهات فقهی معاملات فردایی از نظر شرعی و تبعات مربوط به آن، شورای فقهی بانک مرکزی به بیان مصوباتی در مورد معاملات آتی طلا، ارز و سکه پرداخت. در این مصوبات، معاملات طلای فردایی از نظر این شورا باطل، ممنوع و همچنین سود حاصل از آن نیز از نظر شرعی حرام است.
از مهمترین دلایل ممنوع بودن معاملات طلای فردایی از نظر شرعی شامل موارد زیر هستند:
- یکی از اصول بانکداری اسلامی ارتباط بین بخش اقتصاد و پول است. در معاملات فردایی، معامله پول اتفاق میافتد؛ اما از لحاظ بخش حقیقی اقتصاد پشتوانهای ندارد، به همین دلیل از نظر شرعی شبهه ایجاد میکند.
- معاملات فردایی طلا به دلایلی مثل اثرات کاذب بر معاملات واقعی و حجم بالای خرید و فروش دلالان، بدون وجود کالای حقیقی در برخی از موارد، باعث تحریک انتظارات و ایجاد بیثباتی در بازار واقعی معاملات طلا و ارز میشود.
- در شریعت اسلام، یکی از ضوابط و اصول عمومی قراردادها، علاوه بر ربا، غرر، ضرر و ضرار، قماری نبودن معاملات است. به این صورت که معاملاتی که نوعی شرطبندی هستند، معاملات قماری محسوب شده و از نظر آیات و روایات قرآن و اجماع فقهای شیعه و اهل سنت، این نوع از معاملات ممنوع اعلام شده است.
- نکته بعدی در معامله فردایی طلا، مربوط به تحویل کالا است. از نظر فقهی در عقد بیع، پولی باید پرداخت شود و کالایی در مقابل آن تحویل داده شود. این مسئله در معاملات فردایی از نظر فقهی موضوعیت دارد؛ زیرا تحویل کالا در قرارداد وجود ندارد و معامله به صورت نیمه و ناقص باقی میماند.
حکم قانونی معاملات فردایی طلا
حال که متوجه شدید که ماهیت معاملات فردایی چیست، باید بدانید که این نوع از معاملات غیر قانونی هستند. علت اصلی غیر قانونی بودن معاملات فردایی صوری بودن آنها است، یعنی در ابتدا هیچگونه سکه، ارز و طلایی پرداخت نشده و گاهی هم در روزهای بعدی نیز پرداختی انجام نمیشود.
این امر در معاملات فردایی باعث شوک و هیجان به بازار طلا میشود و در نتیجه نوسانات قیمت ارز و طلا را به دنبال خواهد داشت؛ به همین دلیل از نظر قانونی، این نوع معاملات جرم شناخته شده و حکم قاچاق را دارد.
در صورت انجام معاملات فردایی طلا و سکه توسط شخص یا گروهی از افراد، با توجه به میزان جزئی یا کلان بودن اخلال در نظام اقتصادی کشور، از نظر قضایی حکمی برابر با 6 ماه تا 20 سال زندان و پرداخت جزای نقدی تا مقدار دو برابر نرخ معاملات فردایی را در پی دارد.
مطمئنترین سرمایهگذاری را با مای شمش تجربه کنید!
مای شمش سامانهای رسمی و یکی از بهترین سایتهای خرید طلا آبشده است که در این سامانه میتوانید با اجرت طلای آب شده ناچیز، در بازار معاملات طلای آب شده سرمایهگذاری کنید.
در وب سایت مای شمش، مقدار عیار طلای آب شده 18 است و به صورت رسمی و تضمین شده میتوانید در این سامانه نسبت به خرید طلای آب شده اقدام کنید؛ علاوه بر این، فاکتور طلای آب شده خود را هم دریافت کنید.
سخن پایانی
معاملات فردایی طلا چیست و چگونه انجام میشود؟ معاملات فردایی یکی از استراتژیهای سرمایهگذاری در بازارهای مالی هستند. در این نوع معاملات، قراردادهای خرید و فروش طلا با توافق بر روی قیمت روز بعد تعیین میشود؛ اما تحویل کالا و تسویه مالی در روز کاری بعد انجام خواهد شد.
ما در این مقاله مفهوم معاملات فردایی، فرایند انجام و حکم شرعی و قانونی این نوع معاملات را بیان کردیم. معاملات فردایی به این دلیل که باعث شوک و هیجان و در نتیجه نوسانات قیمت ارز، طلا و سکه میشوند، غیر قانونی بوده و حکم قاچاق کالا را دارد.
سؤالات متداول
۱. منظور از معاملات فردایی طلا چیست؟
معاملاتی گفته میشوند که قراردادهای معاملات طلا با توافق بر روی قیمت روز جاری تعیین میشوند؛ اما تحویل کالا و تسویه مالی آن در روز کاری بعد انجام خواهد شد.
۲. حکم شرعی معاملات فردایی چیست؟
معاملات طلای فردایی از نظر فقها و احکام شرعی باطل بوده و سود حاصل از آن نیز حرام است.
۳. حکم قانونی معاملات فردایی چیست؟
این نوع معاملات از نظر قانونی جرم شناخته شده و حکم قاچاق را دارد.
بدون دیدگاه