ریژه طلا

ریژه طلا چیست و چه کاربردی در صنعت طلاسازی دارد؟ شاید شما هم اصطلاح ریژه طلا را شنیده‌اید؛ اما مفهوم و کاربرد آن را نمی‌دانید. ریژه طلا در واقع یکی از اصطلاحات مخصوص طلاسازان است و به قالب‌های ریخته‌گری مخصوص طلا گفته می‌شود که انواع و ویژگی‌های خاص خود را دارد.

اگر شما نیز وارد به تازگی وارد حرفه بازار معاملات یا ترید طلا شده‌اید و با اصطلاحات رایج این بازار مثل ریژه آشنایی ندارید، ما در این مقاله شما را با مفهوم ریژه طلا، ویژگی‌ها، انواع قالب ریژه، روش‌های ریخته‌گری در ریژه و عوامل مؤثر بر قیمت قالب ریژه آشنا می‌کنیم؛ پس در ادامه مطالب ما را همراهی کنید.

ریژه طلا چیست و چه کاربردی دارد؟

قبل از هر چیز باید بدانیم که مفهوم ریژه چیست؟ ریژه در واقع به قالب‌های مخصوصی گفته می‌شود که طلای ذوب شده را داخل آن می‌ریزند. این قالب باید مقاومت بالایی در مقابل گرما و حرارت داشته باشد. یکی از نکات مهم در ریژه طلا این است که نقطه ذوب ریژه، باید از نقطه ذوب طلا بیشتر باشد تا در فرایند ریخته‌گری طلا مشکلی ایجاد نشود.

ریژه طلا یکی از ابزارهای ضروری در حوزه جواهرسازی مخصوصاً تولید شمش طلا محسوب می‌شود. این قالب‌های خاص که در گرافیت‌های باکیفیت درست می‌شوند، امکان شکل‌دهی یکنواخت و دقیق را برای فلزات گران‌بها فراهم می‌کنند.

طراحی هوشمندانه برای ساخت قالب ریژه با مقاومت بالای آن در برابر حرارت، این امکان را می‌دهد که بتوانید فرایند ریخته گری در قالب ریژه را بارها و بدون آسیب به قالب طلا تکرار کنید؛ همچنین سطح صیقلی و صاف این قالب‌ها، باعث تولید شمش‌هایی با ظاهر زیبا و حرفه‌ای می‌شود.

ویژگی‌های ریژه طلا چیست؟

قالب مخصوص ریژه دارای ویژگی‌های خاص خود است که باعث شده فرایند تولید زیورآلات و مصنوعات مختلف طلا به درستی انجام شود. مهم‌ترین ویژگی‌های ریژه طلا به شرح زیر هستند:

  • مقاومت در برابر گرما و حرارت: ریژه‌ها مقاومت زیادی در مقابل گرما و حرارت دارند؛ به همین دلیل گرمای بالای ذوب طلا را تحمل می‌کنند.
  • مقاومت در برابر خوردگی: ریژه ریخته‌گری باید مقاومت زیادی در برابر خوردگی داشته باشد تا در طی زمان، دچار آسیب و خرابی نشود. این قالب، محل مخصوص مواد مذاب طلا است و استحکام بالایی دارد.
  • مقاومت در برابر اکسیداسیون و اسیدیته: در فرایند ذوب کردن طلا، بعضی از مواد اسیدی به این مواد مذاب اضافه می‌شوند. این مواد واکنش‌های زیادی ایجاد می‌کنند که ریژه در برابر آن‌ها مقاومت کرده و تحت تأثیر آن‌ها قرار نمی‌گیرد.
  • مقاومت در برابر ضربه: بعد از سرد شدن مواد مذاب طلا در قالب‌های مخصوص ریژه، برای خارج کردن طلای شکل گرفته به آن ضربه می‌زنند. ریژه طلا مقاومت بالایی در مقابل این ضربات دارد و همین عامل باعث افزایش طول عمر آن نیز می‌شود.

ویژگی‌های ریژه طلا چیست؟

انواع  قالب ریخته گری ریژه چیست؟

بعد از این که فهمیدید ریژه طلا چیست و چه کاربرد و ویژگی‌هایی دارد، بهتر است با انواع قالب‌های ریخته‌گری ریژه آشنا شوید. قالب‌های ریخته‌گری ریژه دارای مدل‌های مختلفی هستند که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. در زیر دو نمونه از مهم‌ترین و پرکاربردترین مدل‌های مختلف ریژه طلا را معرفی می‌کنیم.

ریژه چدنی

ریژه‌های چدنی معمولاً از چدن خاکستری ساخته می‌شوند؛ زیرا مقاومت بالایی در مقابل تغییرات دمایی مداوم دارند. قالب‌های چدن برای ریخته‌گری در فلزات غیرآهنی و گران‌بها به شکل مستطیل استفاده می‌شوند. دمای کار در این قالب، بین مقدار 1250 تا 1300 درجه سانتی‌گراد است و از آن در جواهرسازی و فلزکاری استفاده می‌شود.

ضریب انبساط حرارتی قالب چدن کمتر از فولاد است و در هنگام انجماد فولاد منقبض می‌شود؛ به همین دلیل بیرون آوردن شمش از قالب چدنی را راحت‌تر می‌کند. در قالب چدنی، دیواره‌های داخلی با کربن ریز یا قیر پوشیده می‌شود. این مواد پوششی در طی انجماد تجزیه شده و از چسبیدن شمش به دیواره‌های داخلی آن جلوگیری می‌کند.

ریژه چدنی

ریژه گرافیتی

برای آن که بدانید مهم‌ترین قالب‌های ریژه طلا چیست، باید علاوه بر ریژه چدنی با ریژه گرافیتی نیز آشنا شوید. این قالب‌ها در اندازه‌های مختلف کوچک، متوسط و بزرگ از 100 گرم تا یک کیلوگرم تولید و عرضه می‌شوند.

کیفیت بالای این نوع قالب، باعث می‌شود که عمل ریخته‌گری طلا و دیگر فلزات گران‌بها در دستگاه‌های مخصوص، به بهترین شکل ممکن انجام شود. قالب‌های گرافیتی طلا در اشکال مختلف و همراه با درب به بازار عرضه می‌شوند.

معمولی‌ترین نوع ریژه‌های گرافیتی طلا، مدل مستطیلی آن است. استفاده از گرافیت دانه‌ریز با روکش صاف باعث می‌شود که شمش‌های ساخته شده در آن، سطح و ظاهری صیقلی و صاف داشته باشند؛ همچنین از ریژه گرافیتی برای دیگر فلزات مثل: مس، پلاتین، نقره و… هم استفاده می‌شود.

روش‌های ریخته گری در ریژه طلا چیست؟

برای انجام ریخته‌گری طلا و دیگر فلزات در قالب‌های ریژه از روش‌های مختلفی استفاده می‌شود که هر کدام از این روش‌ها، مزایا و معایب خاص خود را دارند.

مهم‌ترین روش‌های ریخته‌گری طلا در ریژه به شرح زیر هستند:

  • روش دستی: از روش دستی برای تولید قطعات ساده با ضخامت‌های مختلف استفاده می‌شود. در این روش، تمام فرایندها از ریخته‌گری تا خارج کردن قطعات از قالب‌ها، به وسیله نیروی انسانی آموزش‌دیده و ماهر انجام می‌شود.
  • روش نیمه اتوماتیک: از روش نیمه اتوماتیک معمولاً برای تولید انبوه شمش‌های طلا استفاده می‌شود. در این روش، به‌کارگیری سیستم‌های هیدرولیکی در کنار نیروی انسانی باعث می‌شود که تولید قطعات در ریژه طلاسازی، با کیفیت و سرعت بالاتری انجام شود.
  • روش اتوماتیک: در روش اتوماتیک، ریخته‌گری و تولید قطعات طلا توسط دستگاه‌های مخصوص انجام می‌شود. در این روش تمام مراحل به صورت اتوماتیک و خودکار انجام شده و این مسئله باعث می‌شود دقت و سرعت کار بالا رود. این نکته نیز در نظر بگیرید که این روش بسیار پرهزینه است و برای قطعات با حجم و تعداد زیاد مناسب است.

روش‌های ریخته گری در ریژه طلا چیست؟

عوامل مؤثر بر قیمت ریژه طلا چیست؟

هنگام خرید ریژه طلا احتمالاً با قیمت‌های متفاوتی مواجه می‌شوید. دلایل مختلفی برای تفاوت‌ قیمت در قالب ریژه وجود دارد. مهم‌ترین عوامل مؤثر بر قیمت ریژه طلا به شرح زیر هستند:

  • عمر قالب ریژه: عمر قالب یکی از عوامل مهم در قیمت نهایی قالب ریژه است که این عامل به مواردی همچون درجه حرارت بارریزی مذاب، اندازه قطعه ریختگی، تعداد قطعات ریختگی در هر قالب و قیمت مواد قالب بستگی دارد.
  • جنس قالب ریژه: ریژه طلا دارای قالب‌های متنوعی مثل چدن و گرافیت است که هرکدام قیمت‌های متفاوتی دارند.
  • ضخامت و اندازه قالب ریژه: هر چه اندازه و ضخامت قالب بزرگ‌تر بیشتر باشد، قیمت آن نیز به نسبت بالاتر است.
  • هزینه‌های تولید: برندها و تولیدکنندگان مختلفی هستند که قالب‌های ریژه را تولید می‌کنند و هر کدام قیمت‌های خاص خود را دارند.

مای شمش؛ سامانه‌ای شفاف و مطمئن برای معاملات طلای آب شده

مای شمش یکی از بهترین سایت‌های خرید و فروش طلای آب شده است که در این سامانه به صورت رسمی، تضمین شده و با عیار طلای آب شده مشخص (۱۸ عیار) می‌توانید به خرید و فروش یا معاملات طلای آب شده بپردازید.

در سایت مای‌ شمش با حداقل میزان سرمایه و با اجرت طلای آب شده بسیار کم، می‌توانید نسبت به خرید طلای آب شده اقدام کنید؛ همچنین فاکتور طلای آب شده خود را نیز در صورت نیاز دریافت می‌کنید.

سخن پایانی

ریژه طلا چیست و چه ویژگی‌ها و کاربردی دارد؟ ریژه یکی از اصطلاحات رایج طلاسازی است و به قالب‌های مخصوص طلا گفته می‌شود. این قالب‌های ریخته‌گری دارای ویژگی‌ها و کاربردهای ویژه‌ای در صنعت طلا و جواهرسازی هستند.

ما در این مقاله به بررسی مفهوم ریژه طلا، ویژگی‌ها، انواع قالب ریژه، روش‌های ریخته‌گری در ریژه و عوامل مؤثر بر قیمت ریژه پرداختیم تا با یکی از پرکاربردترین اصطلاحات رایج در بازار معاملات طلا آشنا شوید.

سؤالات متداول

۱. ریژه چیست و چه کاربردی دارد؟

به قالب‌های مخصوصی گفته می‌شود که طلای ذوب شده را داخل آن می‌ریزند و علاوه بر صنایع مختلف، در صنعت طلا و جواهرسازی نیز کاربرد ویژه‌ای دارند.

۲. روش‌‌های ریخته‌گری ریژه طلا چیست؟

روش دستی، اتوماتیک و نیمه اتوماتیک

۳. قیمت ریژه‌های طلا چقدر است؟

قیمت ریژه طلا به عوامل مختلفی مثل: عمر قالب ریژه، جنس قالب ریژه، ضخامت و اندازه قالب ریژه و هزینه‌های تولید بستگی دارد.

 

 

 

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *