تیزاب سلطانی چیست و چه کاربردی دارد؟ تیزاب سلطانی یکی از ترکیبات شگفت‌انگیزی است که به دلیل خواص و ویژگی‌های منحصربه‌فردی که دارد، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.

اگر شما نیز به حوزه طلا و اصطلاحات بازار طلا علاقه‌مند هستید و می‌خواهید با ترکیبات شیمیایی مورد استفاده جهت تشخیص اصل بودن طلا آشنا شوید، ما در این مقاله قصد داریم شما را با اطلاعات مربوط به محلول تیزاب  آشنا کنیم؛ پس تا انتهای این مطالب جذاب با ما همراه باشید.

تیزاب سلطانی چیست و چه فلزاتی را در خود حل می‌کند؟

تیزاب سلطانی یک محلول بسیار خورنده و دود کننده به رنگ‌های قرمز و زرد است. این ماده اسیدی از مخلوط دو اسید بسیار قوی به نام‌های اسید هیدرولیک غلیظ (جوهر نمک) و اسید نیتریک غلیظ حاصل می‌شود.

تیزاب سلطانی چه فلزاتی را ذوب میکند؟ این ترکیب بسیار قوی می‌تواند فلزات نجیبی مثل: پالادیوم، پلاتین و طلا و فلزات پایه مثل: آهن، مس، روی و نیکل را در خود حل کند.

برخی دیگر از فلزات مثل: روتینیوم، اوسمیوم، تانتالوم نیز در مقابل تیزاب مقاوم بوده و در آن حل نمی‌شود؛ همچنین نقره نیز در این محلول حل نمی‌شود و به صورت ماده کلرید نقره ته‌نشین می‌شود. کلرید نقره یک لایه روی دیگر فلزات مثل طلا در داخل تیزاب ایجاد کرده و از حل شدن آن جلوگیری می‌کند.

کاربرد تیزاب سلطانی چیست؟

تیزاب سلطانی برای مصارف و موقعیت‌های مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. در حال حاضر، مهم‌ترین کاربرد اسید تیزاب، استخراج و تصفیه پلاتین، پالادیوم و طلا است. در واقع تیزاب به راحتی پلاتین و طلا را خالص‌سازی کرده و به شرکت‌های تولیدکننده این محصولات کمک می‌کند تا محصولاتی بهتر را به دست مشتریان خود برسانند.

به کمک محلول تیزاب، شما می‌توانید طلا را با درصد خلوص بسیار زیاد، یعنی 99.99999% تصفیه کنید و همین مساله هم برای پلاتین نیز صدق می‌کند؛ یعنی شرکت‌های فعال در زمینه تولید و طراحی پلاتین، از آن برای خالص‌سازی محصول خود استفاده می‌کنند.

علاوه بر این، به دلیل خاصیت اسیدی تیزاب سلطانی می‌توانید روی طلا، سکه و دیگر فلزات، اشکال مورد نظر خود را حک کنید. تمیز کردن لوله‌های شیمیایی و ابزارهای اسیدی و بازی نیز از دیگر کاربردهای این محصول هستند.

کاربرد تیزاب سلطانی چیست؟

فرایند و روش تهیه تیزاب سلطانی چیست؟

فرایند تولید انواع تیزاب سلطانی کاری بسیار پیچیده و خطرناک بوده و از ترکیب اسید نیتریک غلیظ (65%) و اسید کلریدریک غلیظ (0.35) ایجاد می‌شود. شرکت‌های تولیدکننده این ماده، باید از نسبت‌های درستی برای ساخت آن استفاده کنند تا کاربران را با مشکل مصرف آن مواجه نکنند.

نسبت اسید نیتریک به کلریدریک اسید، 1 به 3 است که برای ساخت تیزاب سلطانی نمی‌توانید اسید کلریدریک را روی اسید نیتریک بریزید، یعنی حتماً باید یک واحد از اسید نیتریک را روی سه واحد از کلریدریک اسید بریزید.

از آنجا که این تیزاب یک محصول نسبتاً ناپایدار است و می‌تواند مشکلات خاصی را در نگهداری آن به وجود آورد؛ پس بهتر است که بعد از تولید، آن را استفاده کنید. برای این که بدانید فرایند و روش تهیه تیزاب سلطانی چیست، باید مراحلی را طی کنید.

مراحل دقیق تولید تیزاب سلطانی به شرح زیر هستند:

  • ابتدا دو ماده اسیدی را با هم ترکیب کنید.
  • از ترکیب این دو ماده، نیتروسیل کلریک ایجاد می‌شود.
  • نیتروسیل کلرید به گاز کلر و اکسید نیتریک تبدیل می‌شود.
  • در نهایت نیز اکسید نیتریک به دی اکسید نیتروژن اکسید می‌شود.
HNO3 (aq) + 3HCl (aq) → NOCl (g) + 2H2O (l) + Cl2 (g)

2NOCl (g) → 2NO (g) + Cl2 (g(

2NO (g) + O2 (g) → 2NO2 (g(

 

روش‌های استخراج طلا با تیزاب سلطانی چیست؟

برای بررسی واکنش تیزاب سلطانی با طلا و جدا کردن این فلز ارزشمند از تیزاب، روش‌ها و مواد شیمیایی مختلفی وجود دارند که در بین آن‌ها می‌توان به سولفیت سدیم، سولفات آهن، نیتریت سدیم، گاز دی‌اکسید گوگرد و اگزالیم اسید اشاره کرد.

روش‌های استخراج طلا با تیزاب سلطانی چیست؟

بازیابی طلا با متابی سولفیت سدیم

در این روش، برای این که بدانیم واکنش طلا با تیزاب سلطانی چیست، ابتدا باید دمای محلول تیزاب را اندازه‌گیری کرده که بهترین دمای این محلول 39 درجه است. به دلیل بالا بودن میزان قدرت اکسیدکنندگی تیزاب، باید اسید نیتریک موجود در این محلول را برای بازیابی طلا خنثی‌سازی کنید.

در مرحله بعد باید قدرت اکسیدکنندگی تیزاب را به کمک دستگاه اندازه‌گیری کنید؛ سپس با اضافه کردن مقداری اوره به این محلول، قدرت اکسیدکنندگی آن را کاهش داده و بعد از رسیدن به میزان دلخواه و خنثی کردن نیتریک اسید، مقداری از متابی سولفیت را به محلول اضافه کنید.

با انجام این کار، قدرت اکسیدکنندگی محلول تیزاب به سرعت کاهش پیدا کرده و رنگ آن تیره‌تر می‌شود. زمانی که محلول به مرز بازیابی رسید، با افزودن محلول تست، میزان اکسیدکنندگی کاهش می‌یابد و محلول به سرعت تغییر رنگ می‌دهد. در نهایت نیز طلا به مرحله احیا می‌رسد.

در مرحله آخر برای این که بدانیم واکنش طلا با تیزاب سلطانی چیست، با اضافه کردن مقداری آب به محلول، منتظر ته‌نشین شدن طلا شوید تا طلای حل شده به صورت پودر در محلول ایجاد شده رسوب کند.

بازیابی طلا با سولفات آهن

سولفات آهن یکی از در دسترس‌ترین و ارزان‌ترین مواد شیمیایی برای جدا کردن طلا از تیزاب سلطانی است. سولفات آهن به اشکال مختلفی وجود دارد و تنها یک نوع از آن‌ها به اسم فروس سولفات که رنگی سبز دارد، قابلیت رسوب دادن دارد.

ابتدا باید محلول تیزاب را از فیلتر عبور داده و بعد سولفات آهن به رنگ سبز را درون آب حل کنید. برای این که بدانیم واکنش طلا با تیزاب سلطانی چیست، محلول سولفات آهن را به محلول تیزاب اضافه کرده تا طلا رسوب کند و از محلول ایجاد شده جدا شود. توجه کنید که محلول را باید در زمان رسوب دادن به صورت منظم هم بزنیم تا واکنش سریع‌تر انجام شود.

بازیابی طلا با متابی سولفیت سدیم

بازیابی طلا با نیتریت سدیم

این روش نیز یکی از روش‌های کارآمد و ارزان برای جدا کردن طلا از تیزاب است. پودر نیتریت سدیم را به محلول تیزاب اضافه کرده و این کار را تا زمانی ادامه دهید که طلا رسوب کند و به صورت پودر از آن جدا شود.

بازیابی طلا با گاز دی‌اکسید گوگرد

گاز دی اکسید گوگرد هم باعث جدا شدن طلا از محلول تیزاب سلطلانی می‌شود. برای این که بدانیم واکنش طلا با تیزاب سلطانی چیست، باید گاز دی‌اکسید گوگرد را به محلول کلرید طلا دمید تا پودر طلا از محلول تیزاب جدا شود.

بازیابی طلا با گاز دی‌اکسید گوگرد

جداسازی طلا با اگزالیک اسید

از اگزالیک اسید برای جدا کردن و تولید طلا با عیار بالا استفاده می‌شود. برای جداسازی طلای بازیابی شده، باید پودر طلای فیلتر شده را در محلول تیزاب دوباره حل کنید؛ سپس آن را روی حرارت قرار داده و به مقدار 5 برابر طلای حل شده موجود، اگزالیک اسید را اضافه کرده و هم بزنید.

در مرحله بعد، محلول سود سوزآور را اضافه کرده تا پی‌اچ محلول به میزان 1.5 تا 2 برسد. در آخر نیز برای این که بدانیم واکنش طلا با تیزاب سلطانی چیست، باید میزان حرارت را تا جایی بالا برده که به نقطه جوش برسد. اکنون می‌توانید قطعات طلای خالص شده را مشاهده کنید.

نکات خرید تیزاب سلطانی

مهم‌ترین فاکتور برای خرید هر محصول، قیمت مناسب محصول است. از این رو، برای خرید محلول تیزاب نیز باید به کیفیت و قیمت تیزاب سلطانی توجه کنید.

برای خرید اینترنتی تیزاب، بهتر است آن را از تولیدکنندگان و فروشندگان معتبری تهیه کنید که علاوه بر داشتن یک محصول باکیفیت، با حذف واسطه‌ها از تحمیل هزینه‌های اضافی به شما جلوگیری کنند؛ همچنین آن را در سریع‌ترین زمان ممکن برای شما ارسال کرده و دارای خدمات مشاوره، پاسخگویی و پشتیبانی پس از فروش نیز باشند.

نکات خرید تیزاب سلطانی

با سامانه مای شمش مطمئن سرمایه‌گذاری کنید!

مای شمش سامانه‌ای رسمی و آنلاین برای انجام معاملات طلای آب شده است که با کمترین میزان سرمایه، می‌توانید در این سامانه اقدام به سرمایه‌گذاری کنید.

این وب‌سایت یکی از بهترین سایت های خرید و فروش طلا آبشده است که در آن می‌توانید با اجرت طلای آب شده، اقدام به خرید طلای آب شده کنید؛ علاوه بر این، در صورت نیاز می‌توانید فاکتور طلای آب شده خود را نیز درخواست کنید.

سخن پایانی

تیزاب سلطانی چیست و چه فلزاتی را در خود حل می‌کند؟ تیزاب سلطانی یک محلول شیمیایی خورنده و بسیار قوی است که فلزاتی مثل پلاتین، پالادیوم و طلا را در خود ذوب می‌کند. از این محصول پرکاربرد، برای خالص‌سازی پلاتین و طلا استفاده می‌شود.

اگر شما نیز به حوزه بازار طلا و اصطلاحات این بازار علاقه‌مند هستید و یا می‌خواهید با ترکیبات شیمیایی مورد استفاده برای تشخیص اصل بودن طلا آشنا شوید، ما در این مقاله به بررسی مفهوم تیزاب، مراحل تهیه این محلول، نحوه تیزابکاری و نکات خرید آن پرداختیم تا علاوه بر دانش کافی در این زمینه، در صورت نیاز آن را تهیه کنید.

سؤالات متداول

  1. کاربرد تیزاب سلطانی چیست؟

مهم‌ترین کاربردهای این محصول، استخراج و تصفیه پلاتین، پالادیوم، طلا و تمیز کردن لوله‌های شیمیایی و ابزارهای اسیدی و بازی هستند.

  1. طلا در محلول تیزاب سلطانی چه رنگی دارد؟

اگر طلا با تیزاب واکنش دهد، به رنگ زرد نزدیک به فسفری و اگر واکنش ندهد، محلول نارنجی می‌شود.

  1. علت رسوب نکردن طلا در محلول تیزاب چیست؟

خنثی نبودن اسید نیتریک یا وجود ناخالصی زیاد در طلا

 

 

سایر مقالات:

ریژه طلا چیست؟ {نکات طلایی قالب ریژه + قیمت 1403}
پلمپ سکه چیست؟ 6 مزیت سکه پلمپ نسبت به سکه بازشده
طلای سفید – 4 ویژگی اصلی + نحوه تشخیص آن از دیگر فلزات
قیراط طلا و نحوه تبدیل آن به گرم + راهنمای خرید طلای 18 عیار
نحوه انجام معاملات طلای شرطی + 4 نکته طلایی
مظنه طلا و نحوه محاسبه آن + نکات خرید و قیمت 1403
نوسانات طلا به چه دلیل اتفاق می‌افتند؟ 8 دلیل + راهکار
ری گیری طلا چیست؟ بررسی 6 مرحله اصلی + قیمت
ریخته گری ریژه چیست؟ 3 روش ریخته‌گری ریژه + مراحل انجام کار
مسکوکات طلا چیست؟ آشنایی با ۸ نوع مسکوک طلا
آشنایی با معاملات فردایی طلا + نکات طلایی 2024

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *